יום השמיעה הארצי 2015

פורסם בעיתון "הארץ" ביום השמיעה הארצי 2015

סרטון מס' 1 לדוגמא:
לצפייה במערך השיעור המלא כולל כל 10 הסרטונים
שיעורים מקוונים ביום השמיעה
"כיצד יש לדעתכם לנהוג בעת שיחה עם אדם חרש או כבד שמיעה בחדר רועש?
א. לצעוק חזק יותר
ב. לבקש להנמיך את מקור הרעש.
ג. לדבר בתנועות שפתיים איטיות מאוד.
ד. להתקרב לחרש ולהיות במרחק 10 ס״מ מפניו"
שאלה זו היא אחת מהשאלות שנשאלו תלמידי הכתות הגבוהות בבי"ס יסודי אשר השתתפו בשיעור המקוון שנערך ביום השמיעה הארצי בשנה שעברה, ולאור הצלחת המיזם וההיענות הרבה התקיים גם השנה שני שיעורים מקוונים ביום השמיעה אשר חל השנה ב 27.5.15.
יום השמיעה הארצי מצויין מדי שנה במסגרות החינוכיות של משרד החינוך באירועים שונים. בשנה שעברה, במטרה לקדם את המסר של הנושא השנתי "האחר הוא אני", נרקם שיתוף פעולה בין משרד החינוך, לבין סטודנטים מהמעבדה לחדשנות במדיה, במרכז הבין תחומי בהרצליה ועמותת "שמע". שיתוף פעולה זה הוליד שיעור מקוון ייחודי אשר מיועד לכתות הגבוהות בביה"ס היסודי. לאור הצלחת הפעילות בשנה שעברה נקיים פעילות זו גם השנה.
מטרת השיעור היא העלאת הרגישות לחירשים, לכבדי שמיעה ולשפת הסימנים והגברת המודעות לנזקי רעש. השיעור כולל פעילות בנושאים הללו: הקשר בין החרש לשומע, נזקי החשיפה לרעש ושפת הסימנים.
במהלך השיעור מוצגים סרטונים קצרים אשר הוכנו במיוחד לשיעור ובהן מוצגות, בין השאר, דילמות שונות בתקשורת עם אנשים עם לקות בשמיעה. למשל: כיצד להסב את תשומת ליבו של אדם חרש או כבד שמיעה?, מהם התנאים הסביבתיים המתאימים כדי לנהל שיחה עם חרש או כבד שמיעה? או כיצד לנהל שיחה במקום רועש?
התלמידים אמורים לתת מענה לשאלות המועלות בסרטונים.
בנוסף, השיעור מתייחס לשימוש בשפת הסימנים ע"י קהילת החירשים וכבדי השמיעה ולסיום, מוצגת בפני התלמידים בשיעור, אפליקצית "תן סימן"- משחק חברתי שהסטודנטים פיתחו בשיתוף עמותת שמע. זהו משחק ייחודי ללימוד שפת הסימנים בעברית. במשחק זה התלמידים לומדים מילים בשפת הסימנים בצורה חוויתית. הורדת האפליקציה היא ללא עלות.
היוזמה לאפליקציה עלתה לאחר שהסטודנטים פגשו אם, המתקשה לתקשר עם בנה, מכיוון שאיננה יודעת את שפת סימנים. בעקבות זאת הם ערכו מחקר בנושא, בו נמצא כי קיים קושי לחברים, לבני משפחה ולעמיתים לעבודה לתקשר עם אדם כבד שמיעה הנמצא בסביבתם. הפתרונות שהועלו במחקר לא היו מספקים ולכן הסטודנטים פיתחו משחק חדש, חברתי, ייחודי, אינטראקטיבי ומהנה המסייע ללימוד מילים בשפת הסימנים.
ביום השמיעה שהתקיים בשנה שעברה הוזמנו לשיעור המקוון עשרות כתות ה'-ו' מבתי ספר מכל רחבי הארץ, ותלמידיהן לקחו חלק פעיל בשיעור וגילו התעניינות רבה בנושאים שהוצגו בפניהם. השנה מוזמנים להשתתף בפעילות כתות ה'- ו' מבתי ספר בהם משולבים תלמידים עם לקות שמיעה, המקבלים תמיכה ע"י מורות מומחיות מטעם המרכזים הטיפוליים לתלמידים עם לקות בשמיעה של משרד החינוך (מיחא, שמע, שמע קולנו ושמעיה). מרכזים אלה מלווים את התלמידים ובני משפחתם מגיל 3 עד גיל 21 ונותנים להם מעטפת לימודית, אודיולוגית, חברתית ורגשית המבוססת על הקשבה לצרכי הילד ואמונה בעתידו.
כתבו: שולמית כהן-מפקחת ארצית על לקויות חושים
ד"ר אורלי הלפרן-מדריכה ארצית לאודיולוגיה חינוכית
טלי אילני-מדריכה ארצית ללק"ש